Yolun açık olsun Alican Süner...

Şefik Kahramankaptan Sanattan Yansımalar

Üst düzeyde bir yaylı çalgılar orkestrası olarak, bugüne kadar Gustav Rivinius'tan Alisan Balsom'e, Mischa Maisky'den Steven Isserlis gibi solistlere Amerika, Avrupa ve Asya'da eşlik etmişseniz, size adını hiç duymadığınız bir solistle çalma önerisi gelse ne yaparsınız? Görsel ve duysal kayıtlarını isteyip dinlemek, görmek istersiniz değil mi? Franz Liszt Oda Orkestrası'nın başkemancısı ve geleneksel olarak şefi Peter Tfirst de öyle yaptı. Kimmiş bakalım bu sizin genç kemancınız Alican Süner, bir bakalım size öyle cevap verelim, dedi. Kayıtları arkadaşlarıyla izledikten sonra da “Kabul” dedi. Böylece 35. Uluslararası Ankara Müzik Fesvali'nde 11 Nisan 2018 akşamı MEB Şura Salonu'nda verilen konserin programı ortaya çıktı.

Alican Süner'i (1992) Mersin'de Lili Çumburidze'nin sınıfındaki öğrencilik günlerinden ibaren tanırım. Oradaki küçük öğrencilerinden Veriko Çumburidze, Hasan Gökçe Yorgun, Alican Süner, Sesim Bezdüz (keman), Yusuf Çelik (çello) ilköğrem yıllarından ibaren takibimde olmuş yeteneklerdi. Alican 2008'de Gülden Turalı Ulusal Keman Yarışmasını kazandığında, kabarık kıvırcık saçlarının üzerinde kavak yelleri esen 16 yaşında bir çocuktu. Lisans eğitimi için önce Almanya'daki Detmold Müzik Okulu'na gidip Prof. Thomas Christian'ın öğrencisi oldu sonra Berlin'e geçip öğrenimini Sanat Üniversitesi'nde Prof. Nora Chastain ile sürdürdü. Artık kısalttığı saçlarının üzerinde kavak yelleri esmiyor, aksine ileriye dönük olumlu düşünceler dans ediyordu. 2015 Max Rostal Yarışması le 22. Postacchini Yarışmalarında birincilik derecesi elde ederken, İtalya Cumhurbaşkanlığı Madalyası'nın da sahibi oldu. Ardından her genç müzisyenin hedeflerinden biri olan, sadece virtüoz özellikleri yüksek gençlerin kabul edildiği Berlin Filarmoni Orkestrası Karajan Akademisi'nin sınavını kazandı. Şimdi Berlin Filarmoni'nin keman grubunda çalıyor ve Haziran'da bu akademinin diplomasının da sahibi olacak. Hedefinde solist olarak değişik orkestralarla konserler ve 30 yaşına kadarki dönemde önemli keman yarışmaları var.

Konsere gelince, Alican önce yarışma başarılarında da önemli rol oynayan Franz Schubert'in Solo Keman ve Yaylılar İçin Rondo'sunu seslendirdi. Sonuç mükemmeldi. Ardından pek çok düzenlemesi bulunan ama en zoru Pablo de Sarasate'nin yapğı olan Carmen Fantezi'yi çaldı. Teknik güçlüklerle dolu eseri Alican 10 gün gibi kısa bir sürede hazırlamıştı. Orkestranın da gerek uyum, gerek sonuç anlamında genç kemancımızdan memnun kaldığını söylemeliyim. Yoğun alkış karşısında anonim Kaas yöresi türküsü Sarı Gelin'e Cihat Aşkın'ın yapmış olduğu düzenlemeyi seslendirdi. Orkestra üyeleri de bu solo keman eserini de büyük bir dikkatle dinlerken, 1100 kişilik Şura salonunda bulunan yaklaşık 300 kişilik dinleyici de çoşkuyla alkışladı. Alican'a önümüzdeki dönemde başarılar diliyorum. Birkaç yarışma başarısı ve iyi bir menecer ona uluslararası dolaşımda kapıları açacaktır.

Konserde orkestra da, Romanya doğumlu Macar besteci György Orban'ın “Kont Razumovski'ye Veda” başlıklı süiyle Antonin Dvorak'ın Op. 22 Yaylılar İçin Serenad'ını seslendirdi. Çoşkulu alkışlar karşısında bisler Brahms'ın 4 ve 6 numaralı Macar Dansları oldu. Elli yıllık maziye sahip bu yaylı orkestra, başkemancılarının yöneminde ele aldıkları her eseri mükemmel seslendiren bir çekirdeğe sahip.

Haberin linki

Alican Süner

Turkish classical violin soloist Alican Süner

https://www.alicansuner.com
Previous
Previous

Macaristan'ın dünyaca ünlü orkestrası Ankara'da sahne aldı

Next
Next

Emozione e istinto i segreti del violino «svelati» da Süner